Het congres ‘Naar Inclusiever Onderwijs’ was al drie maanden van tevoren uitverkocht. In vier edities tijd is het aantal bezoekers verdubbeld. En de reacties van de aanwezige schoolleiders en -bestuurders zijn ieder jaar lovend. Wat maakt dit congres, georganiseerd in Spant, zo succesvol? We vragen het Dolf van Veen, initiatiefnemer van het congres, en Wilfred Pol, de eventorganisator van WProducties & Events. Zij zien zes succesfactoren.
Succesfactor 1: Alle neuzen vooruit
“De kracht van ons congres is dat alles draait om stappen vooruitzetten. Het gaat niet over de problemen die er zijn in het onderwijs. Het gaat juist over de mogelijkheden die we hebben om het beter te maken. ‘Kan niet, bestaat niet.’ Dat is ons motto. En alle organisatoren en sprekers van het congres staan positief in de wedstrijd. Dat zorgt voor enthousiasme en energie bij onze gasten”, vertelt Dolf van Veen.
Dolf is orthopedagoog, bijzonder hoogleraar en hoofd van het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ). Samen met twee onderwijsorganisaties, Verus en VOS/ABB, is hij initiatiefnemer van het platform ‘Naar Inclusiever Onderwijs’. Hij is de kartrekker van het jaarlijkse congres voor schoolleiders en -bestuurders en hun partners in en om het onderwijs.
Succesfactor 2: Handen uit de mouwen
“Met ons congres willen we de deelnemers handvatten geven voor de praktijk. Wat kun je zelf doen om het onderwijs inclusiever te maken, waar wil je naartoe en waar begin je?”, duidt Dolf. Het plenaire deel is daarom relatief kort. De sprekers zetten een goede ontwikkelingsgerichte sfeer neer, geven positieve voorbeelden uit binnen- en buitenland en schetsen een beeld van de stand van zaken in de onderwijspraktijk en op beleidsniveau. Vervolgens gaan de gasten zelf aan de slag in drie subsessierondes.
Dolf: “Dit jaar hadden we meer dan dertig verschillende sessies. De onderwerpen waren uiteenlopend. Van interactieve sessies met collega’s uit het buitenland tot workshops voor schoolleiders die draagvlak willen creëren binnen hun school. En van sessies met tips over hoe je leraren en leerlingen goed kunt ondersteunen tot hulp bij het samenwerken met gemeentes. We geven de bezoekers tools in handen om een goed spoor te kiezen en direct verder te kunnen.”
Succesfactor 3: Practice what you preach
Organiseer je een congres over inclusiviteit, dan is het van belang dat deze waarde overal wordt uitgedragen. “Zo is een toegankelijke eventlocatie een must. Er zijn maar weinig locaties perfect toegankelijk, maar in Spant hebben we een partner gevonden die altijd bereid is om mee te denken”, vertelt Wilfred Pol van WProducties & Events. Hij organiseert samen met Babs Rosenmullers van Rosenmullers Communicatie & Organisatie het congres ‘Naar Inclusiever Onderwijs’.
“Bij Spant is veel gelijkvloers of bereikbaar per lift. Doordat het ruim is opgezet, kunnen we van de foyers op de eerste en tweede verdieping een rustige omgeving maken. Dat is fijn voor prikkelgevoelige gasten of bezoekers met een gehoorbeperking. Bovendien is de akoestiek in de grote zaal en in de subruimtes uitstekend”, gaat Wilfred verder, “Daarnaast werken we nauw samen met een tolkcoördinator die inventariseert welke ondersteuning de deelnemers nodig hebben. Tijdens het plenaire programma hebben we dit jaar gezorgd voor tolken live op het podium.”
Wat is het congres ‘Naar Inclusiever Onderwijs’?
Tijd voor een echt kijkje achter de schermen. Terwijl de gasten zich verspreidden over verschillende subzalen voor break-outsessies, gaf Monique Zandee, accountmanager van Spant, me een uitgebreide rondleiding. Ik was onder de indruk van de vriendelijkheid van alle medewerkers die ik tegenkwam en de diversiteit aan ruimtes. Naast de grote theaterzaal met al zijn mogelijkheden, zijn er nog veel meer ruimtes. Stuk voor stuk voorzien van techniek. En dat maakt dat je je event in Spant helemaal kunt vormgeven zoals je wilt.
Dolf van Veen, initiatiefnemer ‘Naar Inclusiever Onderwijs’
Succesfactor 4: Focus op kwaliteit
Een inhoudelijk sterk congres organiseren dat op rolletjes loopt en voelt als een warm bad. “Dolf is gepassioneerd over het onderwerp inclusiviteit in onderwijs en heeft een groot netwerk. Hij weet met de congrescommissie interessante sprekers aan het congres te verbinden. Daarom is het congres ieder jaar inhoudelijk van topkwaliteit. En dat maakt dat gasten terug willen komen”, licht Wilfred toe.
Dolf vult aan: “Daarbij hebben we een goede formule voor het congres gevonden. Met 750 gasten zijn we bij Spant in staat om te wisselen in opstellingen en het tegelijkertijd knus te houden. We zijn daar verzekerd van goede faciliteiten, kundige en vriendelijke medewerkers en een fijne sfeer. Ik zou het niet anders willen.”
Alles klopt
“‘Naar Inclusiever Onderwijs’ is een goed voorbeeld van een congres waarbij de fijne samenwerking zorgt voor synergie en alles klopt. Afgelopen jaar opende het congres bijvoorbeeld met een optreden van een zangeres met een hersenaandoening. Het was prachtig. De hele zaal keek met open mond toe. En tegelijkertijd sloot het perfect aan op het thema van de dag.”
Marie-Louise Suk, accountmanager Spant
Succesfactor 5: Goede samenwerking
Je ziet het niet direct. Maar als het er niet zou zijn, merk je dat meteen. Een goede samenwerking. Alle drie de partijen zijn blij met de samenwerking.
“We kunnen van elkaar op aan. Al vanaf het eerste congres denkt Spant mee als een partner. We bespreken alles open, er zijn geen verrassingen. En komen we krap uit met de begroting? Dan kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen”, licht Wilfred toe, “Wat ook fijn is, is dat we één contactpersoon hebben bij Spant, Marie-Louise Suk. Zij is van alles op de hoogte en altijd beschikbaar. Dat geeft rust. En die rust voelen de gasten ook.”
Succesfactor 6: Ruimte voor goede gesprekken
Tijdens het congres is er voldoende ruimte om te netwerken. “We willen onze gasten natuurlijk activeren en inspireren. Maar we willen hen ook de ruimte geven om met elkaar in gesprek te gaan”, aldus Dolf, “Daarom lassen we relatief lange pauzes in en hebben we geen beursvloer bij de catering. En we zorgen altijd voor een gezellige afsluiting zodat mensen langer blijven hangen. Goede koffie, thee en een lekkere lunch zijn daarbij onmisbaar. Ook dat zit bij Spant wel goed.”
Meer weten over Spant?
Neem contact op met een van onze accountmanagers om de mogelijkheden te bespreken.